Complete Gids Vervangen Gloeilampen

Complete Gids Vervangen Gloeilampen

Nu de gloeilamp bijna niet meer verkocht wordt is men op zoek naar goede LED-lampen. Maar hoe vind je de perfecte gloeilampvervanger?

4 aandachtspunten bij het vervangen van gloeilampen:

1. Fitting en afmetingen

Voor de meeste een open deur, maar gloeilampen zijn er in verschillende fittingen en zo ook de LED-lampen. Check dit even. De meest voorkomende zijn de gewone draaifittingen: E14 (kleine fitting) en E27 (grote fitting). Toch hoeft dit geen belemmering te zijn. Dankzij verloopfittingen past een lamp met een kleine fitting ook in een armatuur met een grote fitting, en andersom. Kijk ook gelijk even of er ruimte genoeg is voor een LED-lamp. Sommige LED-lampen zijn namelijk nét even dikker of langer dan een traditionele gloeilamp.

2. Dimmen

Dimmen is nog steeds de achilleshiel van de LED-lamp. We krijgen geregeld de vraag hoe het kan dat een zogenaamd “dimbare” LED-lamp toch begint te flikkeren. LED dimmen kan wel degelijk (zonder flikkeren), als het maar met de juiste dimmer gebeurt. Wanneer een LED-lamp als dimbaar bestempeld is, wil dit niet zeggen dat hij ook op jouw dimmer naar behoren werkt. LED heeft een fase-aansnijdende dimmer nodig. Heb je een fase-afsnijdende dimmer (veelal de oudere types voor traditionele verlichting) dan kan de LED-lamp gaan flikkeren bij bepaalde dimstanden, of zelfs helemaal niet dimmen. Ook niet elke LED-lamp werkt lekker op elke fase-aansnijdende dimmer. Wij hebben een selectie gemaakt van LED-dimmers waarop (bijna) al onze LED-lampen goed dimmen. Deze dimmers zijn voorzien van een potentiometer, waar aan gedraaid kan worden om het dimmen te verhelpen.

3. De lichtkleur

De lichtkleur van een lamp wordt uitgedrukt in graden Kelvin (K). Hoe lager de K, hoe warmer de lichtkleur. Voor meer uitleg hierover, lees het artikel over Kleurtemperatuur. Een gloeilamp wordt nog steeds (en terecht) geroemd om zijn warme sfeervolle licht. Een gloeilamp die op vol vermogen brandt (dus niet gedimd) heeft een lichtkleur die we warmwit noemen en dit is een kleurtemperatuur van gemiddeld 2700K. Zoek je een soortgelijk lichtkleur en wordt er niet gedimd, dan volstaat een LED-lamp met een kleurtemperatuur van 2700K. Een fraaie eigenschap van de gloeilamp is dat de lichtkleur warmer wordt als deze gedimd wordt. De kleurtemperatuur daalt van 2700K naar ongeveer 2300K (extra warmwit). Dit is anders bij de LED-lamp. Een dimbare LED-lamp is constant van lichtkleur. Een LED-lamp met een kleurtemperatuur van 2700K blijft als hij ver gedimd wordt nog steeds 2700K. Ga je dus gloeilampen vervangen die vooral gedimd zijn, dan is het beter een lagere kleurtemperatuur te nemen. De Pharox 400 Flame is een goed voorbeeld van een LED-lamp met een extra warmwitte lichtkleur. Er is nog een uitzondering op bovenstaande regel: de eco-gloeilamp. De eco-gloeilamp is een relatief nieuw duurzaam alternatief op de gloeilamp. In het glazen omhulsel zit geen gloeidraad, maar een klein halogeenlampje. Een halogeenlampje is namelijk iets zuiniger dan een gloeilamp en gaat langer mee. De besparing die je hiermee behaalt ligt tussen de 10% en 20% op de energiekosten en dit type “gloeilamp” gaat 2 à 3 keer zo lang mee. Alsnog is het heel verstandig om deze halogeenlampen te vervangen door een LED-variant. Immers, als een gloeilamp 60 Watt verbruikt, verbruikt een eco-gloeilamp ongeer 50 Watt, maar een LED-lamp ongeveer 10 Watt. De terugverdientijd is dus alsnog zeer kort, gemiddeld twee jaar. Een halogeenlamp heeft een iets hogere kleurtemperatuur dan een gloeilamp, namelijk ongeveer 3000K. Ben je van plan deze stroomvreters ook te vervangen, dan kunt u het beste kiezen voor een gloeilamp van 3000K.

4. De lichtsterkte

Vroeger, in het pré-spaarlamp en pré-ledlamp tijdperk, was het vervangen van een gloeilamp eenvoudig. Je haalde een nieuwe gloeilamp van hetzelfde Wattage en je zat goed. Merk en uitvoering maakte niet zoveel uit, een gloeilamp is een gloeilamp. Het Wattage van een LED-lamp zegt iets over het energieverbruik, maar niet direct iets over de hoeveelheid licht die hij geeft. Het licht wordt uitgedrukt in Lumen (L). Aangezien dit de meeste mensen (nog) niet veel zegt, kijkt men toch automatisch naar het aantal Watt’s. Een LED-lamp bespaart ten opzichte van een gloeilamp ongeveer 80% tot 90% energie en dus kan het Wattage vermenigvuldigd worden met minstens vijf om de vergelijking met een gloeilamp te maken. Ben je van plan een gloeilamp van 40 Watt te vervangen, zoek dan naar een LED-lamp van ongeveer 8 Watt, dan zit je ruim aan de benodigde hoeveelheid lumen.

Ook op dit ezelsbruggetje zijn een aantal kanttekeningen te plaatsen:

  • Niet iedere LED-lamp verbruikt evenveel om dezelfde hoeveelheid lumen te leveren. Sommige LED-lampen zijn weer efficiënter dan andere omdat zij voorzien zijn van nieuwere technologie, of omdat ze tot het uiterste gedreven worden terwijl andere gebouwd zijn om lang mee te gaan (denk aan een gewone auto vergeleken met een sportauto). 
  • LED-lampen worden steeds zuiniger. Vermenigvuldig je nu nog met vijf, over een aantal jaren kun je dit waarschijnlijk met twintig doen!
  • De lichtkleur is van invloed op het benodigde aantal lumen. Een lamp met een helder/koel wit licht van 6000K voelt als veel meer licht dan een lamp met warmwit zacht licht, ookal leveren ze dezelfde hoeveelheid lumen. Als je de lichtkleur kouder maakt (hogere kleurtemperatuur) dan zul je iets minder lumen nodig hebben om voor het gevoel dezelfde hoeveelheid licht te creëeren.

Conclusie

De gloeilamp kan uitstekend vervangen worden door een LED-lamp, maar je moet er wel even aandacht aan besteden als je ongeveer hetzelfde lichtresultaat wilt bereiken. Bekijk hier ons assortiment LED-gloeilampen. Heb je vragen neem dan gerust contact op. 

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.