LED-tuinverlichting, waar op letten?

LED-tuinverlichting, waar op letten?

De markt wordt overspoeld door allerlei verschillende soorten LED-tuinverlichting. We bespreken kort de belangrijkste punten bij de aanschaf hiervan: 

  • Toepassing
  • Lichtsterkte
  • Waterbestendig
  • Aftakkingen/splitten
  • Kwaliteitsverschil = prijsverschil
  • Lichtkleur is sfeerbepalend
  • Conclusie

Toepassingen van de LED-tuinlampen

Belangrijk bij het aanschaffen van tuinverlichting is dat goed nagedacht wordt over de toepassing. Wat wil je bereiken? Is het het aanlichten van een enkele appelboom waar je trots op bent of moet de hele tuin opvallen? Brandt het de hele nacht, het hele jaar, of alleen in de zomermaanden als er gebarbecued wordt?

Lichtsterkte

Allereerst moet bedacht worden dat in een donkere tuin de LED-verlichting met een zeer beperkte lichtsterkte (uitgedrukt in lumen) af kan. In het pikkedonder komt iedere lumen die een LED-tuinlamp produceert volledig tot zijn recht. Het kan dus zijn dat een 1 Watt LED-spot als heel weinig licht klinkt, maar dat deze toch ruim voldoende licht geeft.

Waterdichte LED-tuinlampen

De LED-tuinverlichting staat (over het algemeen) buiten en dus moeten de LED-tuinlampen waterbestendig zijn. Hoe goed een LED-lamp tegen water en stof kan wordt uitgedrukt met een IP-normering. Hieronder een overzicht van de verschillende IP-normeringen bij LED-tuinverlichting.

  • IP20 = enkel gebruik voor binnenshuis, niet bestand tegen vocht.
  • IP44 = vocht- en stofbestendig. Kan buiten gebruikt worden, maar liefst onder een afdakje of anderzijds beschut.
  • IP65 = waterbestendig.
  • IP67 = volledig waterbestendig, kan onder water gebruikt worden.

Weersbestendigheid is dus erg belangrijk. Er zijn aluminium LED-spots verkrijgbaar, maar ook plastic varianten, met weer verschillende IP-waardes. Een IP-waarde van IP44 is minimaal benodigd voor tuinverlichting.

Aftakkingen

Wat je veel ziet op de markt van de LED-verlichting voor de tuin is dat deze vaak niet te splitten is en er dus alleen een rechte lijn of rondje gemaakt kan worden waar de LED-tuinlampen aan bevestigd kunnen worden. Aftakkingen als de Splitter 2 en Splitter 3 geven meer vrijheid in het ontwerp van de verlichting, aangezien er uitgeweken kan worden naar de zijkant mocht dit nodig zijn. Voor veel tuinen zal een enkele lijn of een rondje volstaan, maar is uw tuin niet zo recht toe recht aan, dan kan een Splitter erg handig zijn.

Kwaliteitsverschil = prijsverschil

De kwaliteit van de LED’s in de lampen zelf verschilt ook nog eens enorm. Zo kan "dezelfde" LED-lamp behoorlijk in prijs verschillen als er slechtere LED’s (of andere materialen) gebruikt zijn. Iets dat niet zichtbaar is, maar een wezenlijk verschil maakt. Hoe dit precies zit kun je in het artikel over de prijsverschillen lezen.

Lichtkleur

Tot slot is de lichtkleur sfeerbepalend voor de tuin. Een warmwitte lichtkleur zorgt voor gezelligheid en een knus gevoel. Helder wit licht geeft echter contouren van bijvoorbeeld bomen weer beter weer. Dit zorgt voor een helder en fris ogende tuin, vooral geschikt voor modern ingerichte tuinen. Sommige LED-tuinlampen zijn in andere kleuren dan wit verkrijgbaar. Bijvoorbeeld de vierkante LED-grondspot is leverbaar in de kleuren amber, wit of blauw.

Conclusie

Van onze 12V Plug-and-Play LED-tuinverlichting zijn er verschillende LED-tuinlampen voor verschillende toepassingen. Lees goed de productomschrijvingen om te bepalen welke LED-tuinlamp u moet hebben. U kunt altijd contact opnemen als u vragen heeft.

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.