Levensduur van LED
LED gaat lang mee. Vele malen langer dan convntionele verlichting zoals gloei- en halogeenlampen.Maar hoe lang gaat een LED-lamp nou daadwerkelijk mee?
Ik heb op doosjes ongelooflijke opgegeven branduren zien staan. 70.000 uur, 80.000 uur of zelfs 100.000 uur! Liegt iedereen nou of is simpelweg LED het beste product ter wereld?
Er is veel gezegd en geschreven over de levensduur van LED-verlichting. Zo sprak ik zo'n anderhalf jaar geleden een productdeveloper van Osram. Hij bevestigde dat het enigsinds vreemd is voor een lampenfabrikant om lampen te maken die bijna niet meer stuk gaan. Maar hij voegde er aan toe: "Wat moeten we anders? Als we geen LED zouden maken, waren we nu al kopje onder."
Het gaat fout in de communicatie waardoor en misverstanden ontstaan en sommige opgegeven specs misleidend zijn. Zo is het eerste punt van kritiek, wat gaat er die tienduizenden uren mee? Is dat het LED'je of het systeem (de lamp in zijn geheel)? Het systeem is zo sterk als zijn zwakste schakel en dat is zelden het LED'je. Als er vroegtijdige defecten optreden is dat veelal de driver of een verbinding binnenin. Dus als op het doosje staat "verwachte levensduur van de LED: 50.000 uur" zal dat best. Maar hoe lang gaat de lamp in zijn geheel gemiddeld mee?
Een tweede aandachtspunt is de L70-norm. Deze door kwaliteitsmerken gehanteerde norm is de standaard in duurtesten. Het houdt concreet in dat het complete systeem nog 70% van zijn originele lumen levert. Over de tijd verliest een LED-lamp namelijk zijn kracht. Een Philips, Osram of Verbatim LED-lamp levert na bijvoorbeeld 25.000 uur (opgegeven levensduur) nog 70% van zijn licht. Het is dus niet zo dat de LED-lamp het niet meer doet, maar hij geeft minder licht dan toen je hem kocht. 70% is met het blote oog een waarneembaar verschil in lumen, waardoor men heeft gezegd dat dit het moment is waarop de LED-lamp eigenlijk vervangen dient te worden. Vervelend is dat het lang niet op alle specs aangegeven staat of ze de L70-norm hanteren. Alternatieve normen zijn er ook. Zo hanteren Chinese onbekende merken vaak de L50-norm, of nog erger de L30-norm.
In de Chinese fabrieken heb ik de zogenaamde "duurtesten" van onbekende merken met eigen ogen aanschouwd. Hier werden de LED-lampen in een zeer primitieve opstelling 48 uur (!) getest. Op de vraag waarom ze het dan een duurtest noemden kreeg ik het antwoord dat als een LED-lamp stuk gaat, het waarschijnlijk in de eerste 48 uur gebeurt. Ja... Van Philips, Osram en Verbatim weet ik dat ze een nieuw product eerst enkele duizenden uren testen (afhanelijk van het product).
Maar hoe weet je nou of de LED-lamp die je op het oog hebt lang mee gaat als kijken naar de opgegeven levensduur geen zin heeft? Allereerst wil ik nog even de opmerking maken dat het niet helemaal geen zin heeft. Bij de bekende A-merken geeft het een goede indicatie. De producten onderling kunnen goed vergeleken worden. Verder zijn de overige specificaties belangrijker dan de opgegeven branduren van LED. De enige houvast is dan ook de garantie. Het is natuurlijk op zich al opmerkelijk dat wanneer een LED-fabriek op alle producten 100.000 uur belooft, deze maar 1 jaar garantie geeft! Met Leds Refresh hebben we een selectie gemaakt van betrouwbare leveranciers. We zijn dan ook niet de goedkoopste (al komen we wel in de buurt), maar geven op alles minstens twee jaar garantie. De enige manier om te achterhalen of men nou gelogen heeft of niet, is door geduld te hebben. Over enkele jaren zullen we het weten...