Verschillen MR16 LED spots en GU10 LED spots

Verschillen MR16 LED-spots en GU10 LED-spots

In de wereld van de halogeenspotjes zijn er twee varianten die vervangen kunnen worden door LED-spots. Er zijn een aantal verschillen waar rekening mee gehouden moet worden.

Voltage

Het grootste verschil tussen beide typen LED-spots is het voltage waarop zij werken. De MR16 LED-spot, ookwel GU5.3 genoemd, is een laagspanning LED-lamp. Deze werkt dan ook door middel van een externe trafo. Dat terwijl de GU10 LED-spot direct op 230V werkt.

Lampvoet

Een ander fysiek verschil is de lampvoet. De MR16 LED-spot wordt in de houder geprikt, terwijl de GU10 LED-spot met een draai van een kwartslag wordt vast gezet.

Levensduur LED-spots

De halogeenlampen op laagspanning (MR16) gaan over het algemeen een stuk langer mee dan de GU10-varianten. De levensduur van GU10 halogeenlamp ligt gemiddeld tussen de 2000 en 3000 branduren, terwijl de MR16 gemiddeld rond de 5000 branduren meegaat. Dit was ook dé reden voor installateurs om te kiezen voor MR16 halogeenspots vroeger. De twee LED-varianten gaan ongeveer even lang mee. Naar verwachting 20.000 tot soms wel 50.000 uur. Echter is de keten zo zwak als de zwakste schakel en dat is vaak de trafo. De MR16 halogeenspots en LED-spots zijn afhankelijk van de levensduur van de externe trafo. Één-nul voor de GU10 LED-spot.

Energieconsumptie LED-spots

De halogeenspots vind je voornamelijk in Wattages van 20, 35 en 50 Watt. Voor MR16 LED-spots kun je dit ongeveer delen door 6, wat een besparing van ruim 80% betekent. De 50 Watt halogeenspots kunnen dus vervangen worden door 8 Watt MR16 LED-spots. De GU10 is nóg zuiniger. Hier kan een 50 Watt halogeenlamp prima vervangen worden door een 6 Watt GU10 LED-spot. Bijkomend voordeel(tje) is dat je ook geen verbruik van de externe trafo hebt. Een duidelijk pluspunt voor de GU10 dus. Twee-nul.

Dimmen

Halogeenspots zijn uiteraard prima dimbaar op conventionele dimmers. LED-spots dimmen kent echter nogal wat haken en ogen. De MR16 LED-spotjes zijn over het algemeen dimbaar met een speciale LED-trafo. Maar ook dan komt het geregeld voor dat de lampen beginnen te knipperen op het moment dat ze gedimd worden. Makkelijker wordt het al met de GU10, omdat deze dus het probleem van de trafo weglaat. Maar ook hier is het oppassen geblazen met dimmen van LED. Een leuke bijkomstigheid van GU10 is de mogelijkheid van “dimtone”. Dit betekent dat de lichtkleur warmer wordt op het moment dat er gedimd gaat worden. De kleurtemperatuur verschuift van 2700K naar 2200K. Voor een goed advies kunt u het best contact opnemen met uw leverancier. Dat maakt drie-nul voor GU10 LED-spots.

Kosten van LED-spots

De GU10 LED-spot is over het algemeen goedkoper dan de MR16 LED-spot. Een prijsverschil van 10% tot 20% is gemiddeld. Wedstrijd beslist zou je zeggen: vier-nul.

Conclusie

GU10, GU10, GU10, GU10. Waarom kiezen mensen dan soms toch nog voor MR16 LED-spotjes? Omdat het simpel is! Op het moment dat de MR16 halogeenspot vervangen wordt door een LED-spot, is niets makkelijker dan het halogeentje eruit halen en het MR16 LED-spotje erin. Toch zal het advies van de kenner luiden: haal de trafo er tussenuit en bouw om naar GU10.


Wat zijn jouw ervaringen met MR16 en GU10 LED-spots? Laat het ons weten middels een reactie hieronder...

De met een * gemarkeerde velden zijn verplichte velden.

Ik heb de gegevens bescherming informatie gelezen.