De doorbraak van warme LED-lampen
Een gloeilamp geeft warm licht. Dat is makkelijk, want op een Flame gloeilamp na, geeft elke wolfraam gloeilamp hetzelfde licht. Sfeervol, prettig, zacht, warm, gezellig, ga zo maar door.
Bij LED ligt dat even anders. In de beginjaren van de commerciële LED-lampen gaven ze dat blauwe ongezellige en kille licht. Langzaamaan begon dat te veranderen en kwamen er ook LED-lampen op de markt met warm en sfeervol licht. Technisch gezien stonden de LED-fabrikanten jarenlang voor een behoorlijke uitdaging om van de oorspronkelijk lichtkleur van LED (kil blauw) een warmwitte lichtkleur te maken.
Een van de belangrijkste doorbraken in kleurtemperatuur is de opkomst van Lemnis met de Pharox LED-lampen. Zij waren gefocust op het fabriceren van een warmwitte LED-lamp voor thuis, wat de gloeilamp kan vervangen met een fractie van de energieconsumptie. Nog steeds is Pharox een van de prettigste warmwitte LED-lampen. Naar mijn mening hebben ze zelfs de beste Flame (extra warmwit) LED-lamp in hun assortiment met een kleurtemperatuur van maar liefst 2300K.
Overzicht kleurtemperaturen
Maar wat zegt dat 2300K, 2700K, 3000K, 4000K of 6500K nou eigenlijk? De K staat voor graden Kelvin en simpel gezegd komt het er op neer dat hoe lager de waarde van de kleurtemperatuur, hoe warmer het licht. Zie hieronder een aantal voorbeelden:
- Zonsopkomst: 2000K
- Flame Gloeilamp: 2300K
- Ongedimde gloeilamp: 2700K
- Halogeenlamp: 3000K
- TL 830: 3000K
- Uur na zonsopkomst: 3500K
- TL 840: 4000K
- Gem. overdag: 5000K
- Heldere blauw hemel: 6500K
Gloeilampen vervangen, welke kleurtemperatuur?
Bent u op zoek naar een gloeilampvervanger dan moet u zich eerst afvragen of deze moet kunnen dimmen. Een gloeilamp die gedimd wordt verschuift van 2700K naar 2200K, waardoor deze zo een sfeervol zacht licht geeft. Is de gloeilamp standaard gedimd, dan kunt er het beste uitgeweken worden naar de Flame LED-lamp of de Dimtone van Philips gebruiken.
De Dimtone LED-lamp van Philips zakt in kleurtemperatuur wanneer deze gedimd wordt. Hij wordt kunstmatig warmer van kleur bij dimmen doordat de witte LED's in deze LED-lamp afnemen in sterkte, terwijl er een rood/amber-kleurig LED'tje feller gaat branden. Een ongedimde gloeilamp geeft een kleurtemperatuur van rond de 2700K en hier zijn de meeste LED-lampen dan ook leverbaar in.
Halogeenspots vervangen, welke kleurtemperatuur?
Halogeenspots hebben een kleurtemperatuur van tussen de 2700K en 3000K, afhankelijk van het type halogeenspotje. De LED-spotjes als vervanger hiervan zijn zowel in 2700K of 3000K. Lees goed de beschrijvingen om te achterhalen wat de betreffende kleurtemperatuur is.
Kantoren
Voor kantoren is fris en prettig licht om in te werken en te concentreren vereist. 4000K of 5000K heeft hier de voorkeur. Wat niet aan te raden is, is warmwit (3000K). Dit zachte licht geeft het lichaam het gevoel in de ruststand te gaan en onbewust zul je er dan ook moe onder worden wanneer je de hele dag zit te werken in dit licht.
Omgekeerd is ook waar: van daglicht wit of koel wit (6500K) krijg je energie, omdat je lichaam dit ervaart alsof je overdag buiten bent. Om niet een te kil ogend kantoor te hebben, kiezen we vaak voor de tussenoplossing: 4000K of 5000K, neutraal wit.
Conclusie
We kunnen stellen dat wanneer je van warmwit licht houdt, zoals de gloeilamp, je het beste voor 2700K kunt kiezen. Wil je extra warmwit, dan kies je voor de Flame LED-lampen met een lagere kleurtemperatuur van ongeveer 2300K.